Antwerpen
Deurne: Natuurhistorisch Museum Boekenberg
Het museum omvat verschillende afdelingen, waarvan er twee zich zeer specifiek met de aardwetenschappen bezighouden: de paleontologie en de mineralogie. De afdeling paleontologie verzamelt fossielen van dieren en planten uit de verschillende geologische tijdvakken, vanaf het Cambrium (1 miljard jaar geleden) tot het Quartair (2,5 miljoen jaar geleden). Onder de fossielen die in Antwerpen en omgeving werden gevonden, ontdek je de overblijfselen van een mammoet, een wolharige neushoorn, walvissen, haaien, roggen, dolfijnen, etc. In de afdeling mineralogie kan je meer dan driehonderd mineralen en gesteenten bewonderen. Bijzonder aantrekkelijk zijn de fluorescerende mineralen.
http://museumboekenberg.skynetblogs.be/


Merksem: Het Mineralogische Museum
Academie voor Mineralogie (ACAM) beschikt over een grote collectie mineralen, en fossielen. Niet enkel handstukken maar ook enkele markante kristalgroepen, die menig groot museum ons benijden, staan te kijk.
Tijdens de openingsuren kan je in het museum terecht voor een praatje, of voor informatie en hulp bij het determineren van mineralen, fossielen of edelstenen.
Microscoop en lichtbron beschikbaar!
http://www.acam.be


Mortsel: ’t Fossielenhuis
Museum van fossielen, rondleidingen en uitleg over de evolutie van de mensheid.
http://www.fossielenhuis.be